Trg slobode 5 ,
Koprivnica

Category:

Iva, Neva i Borna osvojili medalje na Olimpijadi čitanja

Iva Petrović, Neva Indir i Borna Oštrkapa osvojili su medalje na Olimpijadi čitanja koja se održavala u vrijeme ljetnih praznika u organizaciji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ za sve zainteresirane učenike od 1. do 4. razreda koprivničkih škola. Učenici su napisanim dojmovima i kratkim osvrtima na pročitane knjige skupljali bodove. Iva Petrović iz 2.a razreda ujedno je i ukupna pobjednica Olimpijade.

Iva je ljetos u sklopu Olimpijade pročitala 41 knjigu - više od svih učenika završenog 1. razreda, ali i najviše od svih učenika od 1. do 4. razreda koji su sudjelovali, stoga je na svečanoj dodjeli medalja, koja je održana u petak 4. rujan u kinu Velebit, osvojila dvije zlatne medalje.

Srebrnu medalju osvojila je naša učenica Neva Indir iz 4. razreda PŠ Vinica pročitavši 19 knjiga.

Brončanu medalju osvojio je naš učenik Borna Oštrkapa iz 4.a razreda koji je pročitao 17 knjiga.

Ravnateljica Sanja Prelogović pohvalila je učenike za uspješan rezultat i doprinos ugledu Škole.

Uz čestitke najuspješnijima, s veseljem pohvaljujemo sve učenike naše Škole koji su se uključili u Olimpijadu i čitali zanimljive knjige kojima su obogatili svoj duh, znanje, rječnik, maštu i zabavili se na praznicima uz dobru knjigu.

Fotografije sa svečane dodjele medalja možete pogledati na web adresi:

https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/albums/72157715877810663

Svim učenicima čestitali su i književnici koji su se javili videoporukama: Ana Đokić, Silvija Šesto, Dijana Merey Sarajlija, Tihana Lipovec-Fraculj, Anđa Marić, Nela Lončar, Mladen Kopjar, Hrvoje Kovačević i Božidar Prosenjak.

Videoporuke književnika pogledajte u kratkom filmu na adresi:

https://www.youtube.com/watch?v=D4YviCDKuU0

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.

Category:

Učenici Filmske skupine „Oko“, uz mentorstvo učiteljice Martine Trešćec Godek“ i učenice koje su se natjecale u „Čitanju do zvijezda“, u suradnji s učenicima iz svog razreda te uz mentorstvo knjižničarke Nikoline Sabolić, osmislili su i snimili zanimljive videonajave za knjige Koko i duhovi, Zaljubljen do ušiju, Dječaci Pavlove ulice, Tajna ogrlice sa sedam rubina, Zmaj ispod staroga grada.

Videonajavama su se prijavili na natječaj temeljem Javnog poziva Ministarstva kulture za učeničke videonajave knjiga, koji je objavljen u prosincu 2019.

 

Category:

Tjedan od 10. do 16. veljače učenici 5.c i 5.d te učenici 7.c i 7.d razreda, zajedno s učiteljicom Marijom Medved, posvetili su Harryju Potteru, planetarno popularnom junaku romana britanske autorice Joanne Kathleen Rowling. Na satima hrvatskoga jezika vodile su se debate, igrale igre, rješavali kvizovi, čitali ulomci iz knjiga, gledali isječci filmova. Učenici su stvarali kreativne radove – vlastite naslovnice knjiga, straničnike, prezentacije, stripove na temu života čarobnjaka Harryja Pottera.

Peti razredi izradili su i prikazali su prezentacije o omiljenom nastavku knjige/filma, gledali filmove, igrali igre i sudjelovali u kvizovima. Svoje radove su izložili na školskom panou. Učenici sedmog razreda izrađivali su naslovnice knjiga, stripove, straničnike te sudjelovali u debati „Za i protiv Harryja Pottera“ u kojoj su raspravljali o utjecaju ovih knjiga i filmova na djecu. Negacijska grupa zagovarala je stajalište da lik čarobnjaka negativno utječe na djecu, uvlači ih u nestvarni svijet čarolija u kojem je čarobnim štapićem moguće učiniti što god želimo, djeca bi mogla izgubiti osjećaj za stvarnost, u knjigama i filmovima je prisutno nasilje, filmovi sadrže stravične scene od kojih bi djeca mogla imati poremećaje sna i noćne more. Suprotno tome, afirmacijska grupa zagovarala je stav da filmovi imaju oznaku 12+, tj. namijenjeni su djeci koja u toj dobi mogu shvatiti što je stvarnost, a što nije, da romani i filmovi ukazuju na vršnjačko nasilje i diskriminaciju te potrebu borbe protiv nasilja, prenose pozitivne poruke o pomaganju drugima, solidarnosti, empatiji i odgovornosti za svoja djela.

Bio je ovo veoma zanimljiv tjedan u kojem su se učenici odmaknuli od uobičajenog nastavnog gradiva iz čitanki i udžbenika. Sati hrvatskoga jezika bili su ispunjeni zanimljivim aktivnostima u kojima su učenici s veseljem sudjelovali i pritom vježbali svoje prezentacijske i komunikacijske vještine.

Mirta Jurić, 5.c  (Novinarska grupa)

Category:

Naše učenice u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2019.

U Mjesecu hrvatske knjige učenice naše Škole Hana Bijelić, Hana Pelesk i Lucija Turk sudjelovale su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2019. Tema ovogodišnjeg kviza bila je Ritam odrastanja. Natjecanje je organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja od 4. do 8. razreda. Ove godine u kvizu su se čitali romani suvremenih književnica koji tematiziraju probleme s kojima se mladi susreću tijekom odrastanja.

Roman Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić otvara situacija u kojoj preplašena Lucija traži brata koji je nestao iz kuće, usred oluje praćene velikom grmljavinom. Ona ga je na rubu ceste, mokrog i promrzlog, bio je krenuo pronaći mamu koja mu je  nedostajala. Zebnja koja se Luciji tada uvukla u srce i „širila po tijelu kao bockavo inje“ ostat će zauvijek zapamćena.

Drugačija, roman Ivane Guljašević Kuman progovara o mladoj crnkinji koja dolazi živjeti u malo mjesto u Hrvatskoj. Ona je došla iz Konga, a put koji je prošla, neriješeni odnosi u obitelji udomitelja, odnosi s vršnjacima u novoj školi, pričaju priču o susretu dvaju svjetova od kojih nijedan nije nužno ni crn ni bijel.

Roman Eva, mala žena Vlaste Golub govori o četrnaestogodišnjakinji Evi koja sa samohranom majkom živi u sivoj zapuštenoj zgradi periferijskog kvarta jednog provincijskog gradića. Malena disfunkcionalna obitelj (majka nakon suprugove smrti boluje od teškog oblika depresije) pokušava pronaći trenutke dostojnog života.

Na naše je učenice najjači utisak ostavio potresni roman Ljeto na jezeru Čiču, autorice Jasminke Tihi-Stepanić, koja je postala nezaobilazno ime kada se govori o hrvatskoj književnosti za mlade. Upravo ovaj je roman autorici donio počasno mjesto na listi IBBY-ja i uvrstio našu spisateljicu među nabolje pisce za mlade u svijetu.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja tradicionalno se provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 20 godina organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu. 

Ema Rak, 7.a

Category:

Između stvarnosti i fantazije održano školsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“

Ovogodišnje natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ okupilo je najveće zaljubljenike u fantastiku u našoj Školi koji su 15. siječnja 2020. pristupili školskoj razini natjecanja. Na čitanje odabranih fantastičnih romana odvažilo se petero učenika: Valentina Varga i Kristina Cvitić iz 7.b razreda, Luka Kiš iz 7.d, Elena Hadun iz 8.c i Vanesa Pevač iz 8.d. Najuspješniji na ispitu znanja bili su Luka, Elena i Vanesa, ekipa koja će ove godine predstavljati našu Školu na županijskom natjecanju.

Za ispit znanja učenici su se pripremali čitajući čuveni Harry Potter i kamen mudraca, višestruko nagrađeni roman Nikadgrad – Kušnje Morrigan Crow te novi hrvatski fantastični roman Zmaj ispod Staroga grada Krunoslava Mikulana, koji oživljava drevnu legendu o „pozoju“ spajajući fantastiku i suvremenost.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibliotekar

Category:

U Mjesecu hrvatske knjige svi treći razredi naše škole započeli su s projektom Ruksak igre i znanja. Šareni ruksaci s knjigama i igrama putovat će među učenicima u razredu i okupiti njihovu obitelj u zajedničko druženje uz igru i čitanje.

Projekt vode učiteljice Dragana Kolenko, Dijana Veh, Lidija Bogadi, Kristinka Fabić u suradnji sa školskom knjižničarkom Nikolinom Sabolić.

Glavni cilj projekta je poticanje čitanja kao temelja za daljnje obrazovanje. Osim poticanja čitanja kao najvažnije vještine potrebne za uspješno učenje, ovaj projekt ima više

ciljeva, a neki od njih su:

  • osvijestiti da iz knjiga možemo naučiti puno vrijednih stvari
  • osvijestiti značaj igre za psihofizički razvoj djeteta
  • kreativno i korisno ispuniti slobodno vrijeme
  • potaknuti čitanje iz znatiželje i zadovoljstva
  • potaknuti pozitivan stav prema čitanju i knjizi
  • družiti se s roditeljima i obitelji uz zajedničko čitanje, druženje i igranje igara
  • poticati kognitivni, motorički, govorni, jezični, socijalni i emocionalni razvoj djeteta igranjem igara
  • osvijestiti da na internetu možemo pronaći i čitati, ali i samostalno izraditi digitalnu priču
  • osvijestiti da u knjižnicama, osim lektira, ima najrazličitije knjižne građe za čitanje prema vlastitim interesima
  • osvijestiti da je knjižnica informacijsko središte škole u kojem se mogu pronaći odgovori na najrazličitija pitanja.

„Dječja igra je primarna djetetova potreba koja potiče cjelokupni psihofizički razvoj djeteta. Dječja igra potiče kognitivni, motorički, govorni, jezični, socijalni i emocionalni razvoj djeteta i važan je dio zdravog odrastanja te daje značajan doprinos fizičkom i mentalnom zdravlju djeteta. Djeca kroz igru uče, otkrivaju i upoznaju svijet oko sebe, upoznaju sebe i svoje mjesto u okolini, razvijaju kreativnost, doživljavaju zadovoljstvo, uče surađivati i rješavati probleme. Igra je proces koji predstavlja niz oblika učenja i socijalizacije kroz djetinjstvo i nužna je faza zdravog odrastanja. Zato je važno naglasiti da kompjutorske igrice nemaju obilježja igre i da tehnologija ne može zamijeniti dječju igru. Različite vrste dječjih igara poput igre s pravilima, fizičke igre, igre konstrukcije, igre uloga i brojne druge čine raznolikost dječje igre i  moraju biti dio dječjeg sazrijevanja“, istaknula je pedagoginja savjetnica Jasna Relja.

Svaki ruksak će u dom učenika donijeti različite knjige – strip, slikovnicu, dječji roman, popularno-znanstvenu knjigu, knjigu igara, priručnik za odgoj djece, digitalnu priču, dječji časopis te društvenu i edukativnu igru.

Ruksak će boraviti u obitelji tjedan dana. Učenici će dojmove o čitanju i igranju zapisati u Bilježnicu dojmova te ih predstaviti razredu pri povratku ruksaka u školu.

Ruksacima igre i znanja želimo sretno putovanje u domove učenika, a obiteljima veselo zajedničko druženje uz igru i čitanje!

Knjižničarka Nikolina Sabolić