Trg slobode 5 ,
Koprivnica

Kategorija:

Učenica naše škole Patricija Vodopija iz 7.a razreda osvojila je drugu nagradu na županijskom natječaju „Moja županija bez korupcije“ u kategoriji likovnih radova. Izradila je plakat pod nazivom „Korupcija - zlo našeg vremena“ koji prikazuje štetnost korupcije za život naših obitelji. Organizator natječaja je Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije. Cilj natječaja je podizanje svijesti o važnosti uloge građana i osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju. U ovome natječaju mogli su kreativnim radovima sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije. Na natječaj su pristigla ukupno 52 rada iz 9 osnovnih i dvije srednje škole. Dodjela nagrada za najbolje likovne, literarne i videouratke organizirana je 9. prosinca na Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Patricijina mentorica bila je razrednica i učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Antolić, koja joj je uručila novčanu nagradu i pohvalnicu.

Gala Knežević i Marija Petrović, 5.a

Kategorija:

Pjesma Zaigrana Sare Maletić, učenice 6.c razreda, izabrana je u ovogodišnji Zbornik Hrvatskog dječjeg festivala. Na natječaj je pristiglo 150 pjesama među kojima je stručno povjerenstvo odabralo 24 pjesme koje će objaviti u Zborniku 2020. godine. Učenici je mentorica bila učiteljica hrvatskoga jezika Marija Medved.

Nažalost, zbog loše epidemiološke situacije izvjesno je da će se sam Festival, koji se trebao održati u siječnju 2021. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, odgoditi za proljeće.

Čestitamo Sari na ovom uspjehu i želimo joj još puno uspješnih literarnih ostvaraja.

Marija Medved, učiteljica hrvatskoga jezika


Zaigrana 

Kada pogledam u broj,

Oblije me znoj.

Svakoga dana moja mana,

Dosadna k’o vrana,

Pokuca na vrata sedmoga kata.

Brojevi se svi čine veliki,

Pitam se, je li lagano množiti i dijeliti?

Dok pišem zadaću,

Dođe opet moja mala mana,

I šapne mi da treba sto nacrtanih vulkana.

Pitam se ja svakoga dana,

Što krije ta moja mana?

Ostane na stolu zadaća moja,

Isto kao ono penkalo nalik na noja,

A olovke na podu glume razlivenu vodu.

Dosta mi je bijega od mana,

Odlučila sam da je u redu biti zaigrana.

                                                      Sara Maletić, 6.c

Kategorija:

Pjesma Ane Vondraček Rekel je da me voli sudjelovala je na 40. Smotri dječjeg kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ – Sv. Ivan Zelina. Smotra je održana 31. listopada 2020. virtualnim putem. Ana je primila nagradu sponzora – komplet knjiga nakladničke kuće Eskadrila d.o.o., priznanje i zbirku pjesama ovogodišnje jubilarne 40. Smotre u kojoj se nalazi i njezina pjesma.

Ana, učenica 8.b razreda, na ovogodišnji je natječaj poslala dvije svoje pjesme. Od 257 pjesama pristiglih na natječaj, stručni ocjenjivački sud osvojila je pjesma Rekel je da me voli, koja je pozvana na javnu izvedbu i odabrana za objavu u zbirci pjesma. Mentorice su učenici bile učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Kapusta i knjižničarka Nikolina Sabolić. Ovo je Anino drugo uspješno sudjelovanje na ovom natječaju. Prošle je godine također upravo njezina pjesma pod naslovom Kaj sem videl bila odabrana za objavu u zbirci.

Čestitamo Ani na postignutom rezultatu i želimo joj puno uspjeha u daljnjem literarnom stvaranju.

Ana Marija Buhić, 7.a (Novinarska grupa)

Rekel je da me voli

 

Sa sem zmešana od ranoga jutra

ne znam kaj je denes niti kaj bode zutra.

Nekšni se vražek v meni  kopiče,

ne da mi mira i furt me riče.

Od onega dneva dok sem vidla njega,

dost mi je škole, knjig i sega!

Kak bedasta sem počela biti,

več niti na vuro ne znam gledeti!

Ljubaf je beteg!

Zapamti, kaj ti velim!

Kak betežna se več tri meseci držim,

ne jem kak treba niti ne spim.

S pameti mi on nikak nemre ziti

štela bi bar to nekak skriti.

Treba je v školu iti,

a ja bi najrejši nekam pobegla

od srama i straha  

da ga nigdar ne bom dosegla.

Al na kraju je se zišlo kak v senji;

pred sima v školi

mi je cveteka v roku del

i rekel da me voli!

Ana Vondraček, 7.b

Kategorija:

Filmska družina „OKO“ na državnoj 58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Film „Na idući level…neovisno“, filmske družine „OKO“ plasirao se među najbolje filmove dječjeg stvaralaštva u Republici Hrvatskoj. Film tematizira ovisnost o igranju videoigara, a nastao je kao suradnja dvaju razreda u c-projektu (projekt o sigurnoj komunikaciji na internetu). Autorice filma Lorena Miklošić (7.c) i Jana Marić (7.d), zbog poštivanja epidemioloških mjera, Reviju nisu pratile na Malom Lošinju, nego online, iz udobnosti svoga doma.

Film možete pogledati na YouTube kanalu Škole na adresi:

https://www.youtube.com/watch?v=Z6KK6rmHfVU

Martina Trešćec Godek, mag. educ. hrvatskog jezika i književnosti

Kategorija:

Već četvrt stoljeća Društvo SFera raspisuje godišnji natječaj za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu.

Najbolje autore, autorice i skupine autora Društvo SFera nagrađuje na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu Svečane skupštine Društva za znanstvenu fantastiku SFera, koja je tradicionalno središnji događaj znanstveno-fantastične konvencije SFeraKon.

Među nagrađenim učenicima ove se godine našao i naš učenik Luka Kiš koji je osvojio 2. mjesto u kategoriji literarnih radova na temu Lovci na bjesove.

Čestitamo Luki!

Marija Medved, prof.

Kategorija:

Maša

Živio sam u trgovini za bebe. Smiješno, ali bio sam jedini plišanac među benkicama, dekicama i zvečkama. Bilo mi je dosadno.

 Jednoga dana se pojavio bračni par. Ona je bila trudna, a on mi se jako razveselio kad me ugledao. Zastao je, ali ga je ona pozvala dalje.

 Pogledao sam lijevo-desno-lijevo i uskočio u njihovu košaru. Mahnuo sam prijateljima dekicama, benkicama i zvečkama i provozao se na pokretnoj traci do blagajne. To je zabava!

U torbi među ostalim stvarima stigao sam u stan. On i ona čudili su se kad sam ispao iz torbe. Nije im bilo jasno kako se mali plišani tigrić tu pojavio.

On mi je namignuo i obećao da će me paziti i maziti.

Moje mjesto je bilo u mekom, ali praznom dječjem krevetiću.

A onda, jednoga dana pojavilo se nešto maleno i glasno. Bila je to Maša.

Bio sam zbunjen. Kako će me Maša paziti i maziti, pitao sam se. A onda sam se dosjetio, ja ću paziti i maziti nju! I naučit ću je svemu što znam. Postat će prava mala tigrica.

Maša me izgubila

Pratio sam Mašu u stopu. Najdraže mi je bilo zaspati u  njenom zagrljaju za vrijeme dnevnog odmora u vrtiću. Poslije spavanca, strpljivo sam čekao u njenom ormariću da roditelji dođu po nas i da im ispričamo svoje "tigrodovštine".

Toga dana Mašina je grupa posjetila gradsku knjižnicu, a ja sam čekao i čekao...

Tata je Mašu pokupio pred knjižnicom. Ona mu je veselo pokazala četiri slikovnice koje je posudila pa su se uputili kući.

Kad je shvatila da me nema, jako se uplašila. Pomislila je da me je izgubila.

Onda su se ipak dosjetili gdje sam.

Bilo je već kasno i sva su vrtićka djeca i tete otišli kući. Roditelji su uvjeravali Mašu da sam u vrtiću na sigurnom, ali ona je zaprijetila da će cijelu noć ostati budna jer bez mene ne može zaspati.

Srećom, u vrtiću ih je dočekalo svjetlo jer je vrijedna teta čistačica pripremala vrtić za novi dan.

Kad me Maša spasila iz ormarića, rasplakala se od olakšanja. Priznajem, malo sam se rasplakao i ja.

Maša je krenula u školu

Svoj sedmi rođendan Maša je proslavila prvog dana škole. Razmišljala je kako da me prošverca u torbi, ali se desilo nešto bolje.

Mama joj je objasnila da i ja krećem u školu. Školu za tigrove. Tamo ću se šuljati, skakati, loviti plijen kao pravi tigar. Grrrr! Upoznat ću nove prijatelje tigrove baš kao što će ona upoznati nove djevojčice i dječake.

Mašina škola zove se „Đuro Ester“, a moja „Đuro Tigster“.

Koja slučajnost!

Poslije škole zajedno pišemo zadaću. Maša uči slova i baš je jučer vježbala pisano slovo t.

Bio sam jako ponosan kad je u pisanku pored svojeg, napisala i moje ime.

Maša i tigar zauvijek!

Maša Kresojević, 2.a

Potkategorije